Kysnutý konopný chlieb

Prísady: 

500g chlebovej múky (T 650)
vlažná voda podľa potreby (približne 200ml)
lyžička soli
5 lyžíc konopnej múky
pol kocky droždia

Droždie polámeme na malé kúsky a v miske zarobíme s trochou vlažnej vody a lyžicou múky. Prikryjeme a necháme stáť 5-6 hodín.
Do misy alebo na dosku nasypeme obe múky a dobre premiešame. V strede spravíme jamku, do ktorej po troche lejeme vodu. Vodu vždy zapracujeme vidličkou a pokračujeme, až kým sme vodu zapracovali do všetkej múky. Zmes postupne spodkom dlane "natierame" na dosku alebo dno misy, aby sa múka s vodou poriadne premiešali a aby sme v ceste nemali hrudky. V prípade potreby zopakujeme ešte raz.  Cesto by malo byť stredne husté. Necháme 10 minút postáť.
Zapracujeme droždie a miesime minimálne 5 minút. Zapracujeme soľ a ďalej miesime 10 až 15 minút. Výsledné cesto má byť vláčne a nelepiť sa.
Cesto dáme do misy, prikryjeme pokrievkou alebo fóliou, a necháme v chladničke kysnúť cez noc.
Ráno znovu premiesime, sformujeme chlieb a necháme na teplom mieste kysnúť približne 1,5 hodiny.
Minimálne pol hodiny pred pečením vyhrejeme rúru na 200 stupňov. Vložíme do nej plech, na ktorom budeme piecť chlieb. Tesne pred pečením do nej vlejeme pol hrnčeka vody a rýchlo zatvoríme, aby sa vnútri vytvorila vodná para - chlieb bude mať chrumkavú kôrku.
Na vykysnutom chlebe žiletkou spravíme zárez, opatrne ho prenesieme na papier na pečenie a rýchlo premiestnime do trúby na vyhriaty plech.
Znížime teplotu na 100 stupňov a pečieme 20-25 minút (chlieb má vďaka konopnej múky tmavšiu farbu, preto ho treba sledovať, aby nezhorel). Po vybratí prikryjeme vlhkou utierkou. Krájame až po vychladnutí.